De ce am nevoie pentru a deschide un site/magazin online?

In acest articol va vom prezenta toate elementele de care aveti nevoie pentru a va deschide propriul site web sau magazin online. Desigur, conform nisei pe care activati s-ar putea sa aveti nevoie de mai multe lucruri, insa va vom prezenta elementele generale care v-ar putea ajuta la inceput de drum.

Platforma (CMS)

Este foarte important sa stiti pe ce platforma o sa mergeti cu viitorul site sau magazin online. Pentru site-uri vom enumera unele dintre cele mai cunoscute: WordPress, Joomla, Drupal – acestea sunt practic niste motoare puternice de start care simplifica lucrurile si sunt folosite de site-uri foarte mari. Acestea ofera o paleta mare de teme care pot fi personalizate si module care va pot ajuta sa va modificati/administrati site-ul dupa cum va doriti.

Privind magazinele online vom enumera: WooCommerce (prototipul celor de la WordPress pentru ecommerce si cel mai ieftin), Shopify (poate fi costisitor), PrestaShop, Bigcommerce, Magento, OpenCart.

Majoritatea platformelor se bazeaza pe un limbaj de programare sau mai multe, insa site-urile sau magazinele online pot avea si propriul CMS, adica custom coding facut la cererea clientului. Noi la Genius WEB oferim servicii de web design pentru oricare dintre platformele de mai sus + custom coding pentru dezvoltarea propriului CMS.

Design & Logo concept

Indiferent ca este vorba despre un proiect mic, trebuie sa gandim la scara mare, astfel trebuie sa-ti vezi ideea de site/magazin ca un brand de succes. Inca de la inceput. Asadar, construim un brand, nu un simplu site sau magazin online. Pune-ti mintea la contributie si incearca sa iti imaginezi ca ai website-ul in fata ta, cum vrei sa arate? Ce culori sa aiba? Il doresti dinamic? Sa fie minimalist sau foarte extravagant? Scrie-ti pe foaie ideile, ba chiar poti face si o schita. Simte-te ca un adevarat designer si lasa-ti mintea libera. Daca vrei ca treaba sa fie cat mai simpla, atunci apeleaza la o agentie de web design sau un freelancer. Ei te vor ajuta in cel mai scurt timp cu cea mai buna varianta. Totodata o echipa profesionista poate lucra in local sau pe propriile servere pana cand proiectul este gata de mutat pe propria gazduire web.

Domeniu web

Pentru a putea sustine un proiect web care mai apoi va fi accesat de catre oameni pe internet va trebui sa achizitionati un domeniu. Exista variante gratuite, insa NU le recomandam. Pot aparea probleme si mai ales: nu este proprietatea ta! Chiar daca tu crezi asta. Recomandam sa folositi domenii conform tarii in care va activa afacerea ta online, precum:

.ro – Romania;

.co.uk – Marea Britanie;

.de – Germania;

.com – creat pentru orice tip de afacere;

.org – creat pentru organizatii non-profit;

.net – creat pentru afacerile de tip “network” care reprezinta o retea;

Pretul unui astfel de domeniu variaza, poate incepe de la 1$ pentru domenii internationale si 5-6 EUR pentru domenii .ro. Domeniile se achita anual. Organizatia care se ocupa de inregistrarea domeniilor .ro este ROTLD (cautand pe Google “inregistrare domeniu .ro” o sa gasiti oferte diverse la preturi mai mici de la alte companii), iar pentru domenii internationale va sugeram DOMCOMP pentru a verifica cele mai mici preturi la momentul cautarii.

Gazduire WEB

Dupa ce ati achizitionat un domeniu web o sa aveti nevoie de o gazduire web pentru a putea trimite site-ul sau magazinul tau pe internet. Unde poate fi accesat de catre oricine. Practic aici in gazduire sunt fisierele site-ului care vor fi create, modificate dupa bunul plac. Pentru a face conexiunea dintre domeniu > gazduire va fi nevoie de schimbarea nameserverelor din domeniul web, care iti vor fi trimise prin e-mail de regula de catre furnizorul de hosting pe care l-ai ales. Mai multe despre gazduire WEB poti afla accesand articolul nostru “Gazduirea WEB este importanta pentru un site?